Babil Konakları
PROJE HAKKINDA



BİLKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ BÖLGESİ KENTSEL GELİŞME PROJESİ TANITMA VE AÇIKLAMA RAPORU

Projenin Tanımı Bilim ve teknoloji bölgesi kentsel gelişim projesi, Bilkent Üniversitesi'nin girişimi Fatih Üniversitesi ve Ankara Ticaret Odası'nın da katılımıyla gündeme gelmiş Ankara'da daha önce örneği bulunmayan bir projedir. Bu proje adından da anlaşılacağı gibi bilim ve teknoloji kuruluşları olan üniversiteler ve bir teknoparkın öncelikle yer alacağı ve bu kuruluşların konut, ticaret, sanayi, turizm vb. destek kentsel kullanımlarında destekleneceği bir projedir. Bu proje alanına yönelik olarak arazi geliştirme faaliyetleri başlatılmıştır.

Proje Alan Yeri

Proje alanı, Haymana yolu ve Konya yolu arasında Ankara kent merkezine uzaklığı 34 km. olan Karagedik beldesinin kuzey batısında yer almakta olup alanın tamamı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin mücavir alan sınırları içinde kalmakta idari olarak ise Karagedik belediyesi sınırları kapsamında bulunmaktadır.

Planlama Alanının Fiziksel Özellikleri

Planlama alanı gölbaşı ilçesinin %30'una denk gelmekte olup; güneyinde yapılaşma kısıtlılığının ortadan kalktığı ilk yer konumundadır. Proje alanı üzerinde yer alan iki adet dere arıtma tesisi inşası suretiyle değerlendirilecektir. Alanın güney kesimlerinden geçen Botaş doğal gaz boru hattının üzerinden proje alanının ihtiyacını karşılamak proje hedeflerindendir.

1/5000 Nazım İmar Planı Kararları

Proje alanı Bilim ve Teknoloji bölgesi olması itibariyle yarattığı istihdama yönelik bir takım destek faaliyetler içerdiğinden konut üretimi amaçlı projeler gibi kentin gelişme koridorunda yer seçmemiştir. Tüm dünyada örnekleri görülen bu tip uydu kentler her türlü ihtiyacı kendi içinde karşılayabilen yerleşimlerdir. Bu sebeple proje alanı şehirle bağlantılı bir konumda bulunmamaktadır. Aksine Özel Çevre Koruma Bölgesinin kentle proje arasında oluşturduğu yeşil koridor uydu kent mantığıyla bakıldığında istenen bir oluşumdur.

Ulaşım

Proje alanının Ankara ile en yakın bağlantısını sağlayacak olan otoyol projesi Ankara-Adana otoyolunun proje alanından geçen kısmıdır. Alanın güneydoğusundan başlayan ve 35 m.lik trafik yolları etrafında ring yapan raylı sistem güzergahı bölgedeki ulaşım için yeni bir alternatif olarak düşünülmüştür.



Konut Alanları
Proje hedefleri arasında yer alan üniversite alanlarının çağdaş ve planlı kent parçaları içerisinde yer alması ilkesi doğrultusunda, uydu kent niteliğinde düşünülen alanın yaşatılabilmesi ve çekim merkezi niteliği taşımasının önemi dikkate alındığında bu bölgede belirli bir nüfusun iskan edilmesinin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmaktadır.
ev Bu nedenle bölgede arsa üretimi ve konut arzını sağlayabilmek amacı ile yeterli büyüklükte konut alanları oluşturulmaya çalışılmıştır. Konut alanları, proje alanı içinde içinde konumlandırıldıkları bölgeye ve çevresinde yer alan fonksiyonlara göre yüksek, orta ve en az yoğun konut alanları olarak kademelendirilmiştir. Bölgede oluşacak istihdam kapasitesine bakıldığında konut alanlarında yerleşik 78000 diğer alanlarda yerleşik 72000 olmak üzere yaklaşık 150000 nüfusluk bir kent oluşturulması hedeflendirilmektedir.
Golf Evleri
Yaklaşık 130 ha büyüklüğündeki özel proje alanı olarak tanımlanmış turizm tesis alanında golf tesisleri (kulüp binası, motel, apart otel, konaklama birimleri vs.) spor tesisleri (kapalı/açık spor alanları, binicilik, yüzme, tenis) rekreasyon alanları (yürüyüş ve bisiklet yolları, piknik alanları vb.) ticari rekreasyona yönelik tesisler (restaurant, cafe, günübirlik tesis vb.) yer alacaktır. Turizm tesis alanı içinde konuşlandırılacak bir golf sahası hem Turizm Bakanlığının sağlayacağı teşviklerden yararlanacak hem de Ankara'yı Avrupa'daki golf sahası olmayan tek başkent tanımlamasından kurtaracaktır. İçerisinde 18(+9) delikli bir golf sahası, diving range, kulüp binası, binicilik, yüzme, tenis ve spor tesisleri bulunan turizm tesis alanı ile birlikte, golf sahasının kusursuz peyzajı ve estetiği ile buluşan bir Golf Evleri projesi de gerçekleştirilmek üzere geliştirilmektedir. bunların yanı sıra bu alan üniversite iş merkezi, yoğun konut alanları ve golf evleri ile çevrelenmiş uydu kente nefes aldıracak büyüklükte bir yeşil alan sağlayacaktır.

Kentsel ve Bölgesel İş Alanları

Planlama alanında ana ulaşım bağlantılarının birleşim noktasında, ulaşılabilirliğin en uygun olduğu merkezi bir konumda alanın ana merkezi oluşturulmuştur. Bu merkez bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte düşünülmüş , içerisinde ticari, idari, sosyokültürel tesisler gibi kamunun kullanımına yönelik tesislerin (alışveriş merkezleri, ofis blokları, stüdyo tipi evler vb.) yer alması öngörülmüştür. planda ana merkez dışında, çevresinde bulunan kongre kültür merkezleri ve otel alanları hizmet verebilecek nitelikte bölgesel ticaret merkezleri, alt bölgelerin ticaret,eğitim, sosyo kültürel, yeşil alan gibi ihtiyaçların yer alacağı alt merkezler planlanmıştır. Merkezlerin ana trafik yolları ve yaya ulaşım sistemi üzerinde yer almasına özen gösterilmiştir.

Üniversite Alanları

Proje alanı içerisinde 3 üniversite alanına yer verilmiştir. Bunlar; Bilkent Üniversitesi, Ankara Ticaret Odası Üniversitesi ve Fatih Üniversitesidir. Bilkent Üniversitesine ait olan alan yaklaşık 413 ha büyüklüktedir. Burada mevcut üniversitede bulunmayan fakülteler, bir geriyatri merkezi ve büyük bir teknopark kurulması planlanmaktadır. Teknoparklar ar-ge faaliyetleri gerçekleştiren kuruluşlara vergi muafiyeti getirdiğinden bu çok talep gören önemli bir projedir. Dünyada başarısı kanıtlanmış birçok kuruluşun ve devletin ödenek ve teşvik sağladığı bu proje mevcutta Bilkent üniversitesi bünyesinde bulunan teknoparkın talep fazlasını ve ileride doğacak talebi karşılamak amacıyla hayata geçirilecektir. Alandaki kuruluşların talebi doğrultusunda, üniversite-hastane ilişkisi ve ulaşılabilirlik dikkate alınarak, üniversite içerisinde bir sağlık tesis alanı ayrılmıştır. Bu alanda bir geriyatri merkezi kurulacaktır.